Hennepkweekster vrijuit na illegale inval

JustitieEen hennepkweekster uit Apeldoorn is vrijgesproken van illegale hennepteelt omdat de politie onwettig de woning van de vrouw was binnengevallen. De politie trad de woning binnen na een anonieme melding en trof in een slaapkamer bij de 29-jarige E. S. een kwekerij met 314 plantjes aan.

De Officier van Justitie eiste 100 uur werkstraf en een winstontneming van bijna 25.000 euro. De vrouw snikte dat ze dat helemaal nooit had verdiend. Er was slechts één oogst geweest, die was mislukt, en de tweede oogst was in beslaggenomen. Ze was begonnen met wietteelt omdat haar financiële situatie al penibel was.

Gelukkig voor de vrouw oordeelde de rechter dat de politie niet het recht had gehad om zomaar binnen te vallen. Als je enkel op één anonieme tip afgaat, kun je bij iedere Nederlander wel huiszoeking verrichten, zo oordeelde de rechter. Dus vonniste hij vormfout (onterecht verkregen bewijs) en vrijspraak.

De vrouw is nog niet geheel zeker van een goede afloop. De Officier van Justitie kon bij de uitspraak namelijk een minzaam lachje niet onderdrukken, en zei er hard over te denken om hoger beroep aan te tekenen.