'Topvoetballers regelmatig aan de coke'

Icoon VoetbalOnder de Europese topvoetballers wordt 'op verrassend grote schaal' cocaïne gesnoven. Dat zegt de Nederlander Erik Matser, die als neuropsycholoog voetballers begeleid. Matsers heeft de indruk dat het om 20 tot 30 topvoetballers per jaar gaat, overigens 'niet alleen Nederlanders'. Ze gebruiken vooral cocaïne, maar ook bijvoorbeeld speed.

"Ik heb me de laatste jaren gespecialiseerd in de topsport, vooral in het fenomeen vormcrisis. Ik krijg veel voetballers die uit vorm zijn, meestal gestuurd door hun club. De coach heeft dan geen idee van de reden van die vormcrisis. Maar ze zijn ineens steeds net te laat bij de bal, hebben plotseling niet meer het overzicht", vertelt Matsers. Hij was afgelopen week op een internationaal congres over traumatisch hersenletsel, waar hij bevestigd kreeg wat hij in zijn eigen praktijk meemaakt. "Wat me steeds weer opvalt, is de snelheid van het verval door cocaïnegebruik. Het is een extreem destructieve drug. Na een paar weken gebruik ben je uit vorm en het griezelige is dat een hersenbeschadiging heel moeilijk te 'resetten' is."

In tegenstelling tot heroïne is cocaïne een drug die bij topsport hoort, zo denken volgens Matsers althans de topsporters zelf. Heroïne maakt traag en duf, cocaïne zorgt voor euforie. Matsers haalt een voorbeeld aan van een topvoetballer die bij hem onder behandeling is geweest. De sporter was niet gelukkig. "Die jongen heeft een fantastisch talent, is daardoor in de top van het voetballen terechtgekomen, maar ook in een sociale omgeving waarin hij niet past, waar mensen niet meer op basis van gelijkwaardigheid met elkaar omgaan."