Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 30

Icoon EredivisiePSV en AZ schreven dit weekeinde een zege bij in de Eredivisie. Feyenoord verloor in eigen stadion van laagvlieger ADO Den Haag, terwijl Ajax genoegen moest nemen met één punt tegen NAC Breda.

PSV boekte alweer haar 24e competitiezege van dit seizoen. De Eindhovenaren kunnen alleen in theorie de landstitel nog ontgaan na de 0-3 overwinning op degradatiekandidaat Willem II. Ismail Aissati zette PSV al na vijf minuten op voorsprong. Bij het scheiden van de markt voor rust verdubbelde Eric Addo de marge. Het was Addo's eerste treffer in dienst van PSV. Direct na de pauze deelde Arouna Koné de genadeklap uit aan de Tricolores.

AZ blijft volgen op negen punten dankzij een driepunter bij RKC Waalwijk: 0-1. De Alkmaarse equipe herstelt zich daarmee van de midweekse bekeruitschakeling tegen PSV. Haris Medunjanin kroonde zich na 35 minuten tot matchwinnaar. Feyenoord verloor voor de tweede maal dit seizoen van ADO Den Haag. De residentieclub zegevierde met 0-2 in de Kuip. Joonas Kolkka was verantwoordelijk voor beide treffers, netjes verdeeld over beide helften.

Waar AZ en Feyenoord zekerheid hebben over deelname aan de playoffs voor een ticket in de voorrondes van de Champions League, is de strijd om de overige entreebewijzen spannend. FC Utrecht heeft voorlopig de beste papieren, dankzij de 1-0 overwinning op Heracles Almelo. De bevrijdende goal viel pas in de blessuretijd en Fortuné was de maker. Ajax heeft na de teleurstellende remise tegen NAC Breda (1-1, doelpunten Huntelaar en Mendes) 51 punten en staat daarmee vijfde, één punt achter FC Utrecht. De clubs uit het hoge noorden, SC Heerenveen en FC Groningen, zijn met respectievelijk 49 en 48 punten ook nog in de race.

Onderin is RBC Roosendaal klinisch gedegradeerd. Waarschijnlijk valt komende week het doek voor de oranje brigade van Robert Maaskant. Willem II prepareert zich voor promotie/degradatieduels, zeker na de nederlaag tegen PSV. ADO Den Haag, Heracles Almelo, NAC Breda en Sparta Rotterdam maken de komende vier speelronden uit welke club eveneens het vege lijf moet redden in wedstrijden tegen Gouden Gids Divisieclubs.