'Ark van Noach op satellietfoto'

WetenschapVolgens Porcher Taylor, een vroegere analist van de Amerikaanse veiligheidsdiensten, ligt mogelijk hoog op de berg Ararat in het oosten van Turkije de Ark van Noach. Het bijbelse schip zou zich op bijna 5.000 meter hoogte bevinden, verzonken in een ijsmassa (gletsjer). Op satellietfoto's lijkt het op een gewone rotsformatie.

Het vanuit de ruimte gefotografeerde 'object' kan een geologische speling zijn van de natuur, een schaduwspel, een door mensenhanden gemaakte structuur of gewoon niets. Maar wat het verzonken ding is, is nog niet duidelijk. Toekomstige beelden van observatiesatellieten zouden meer duidelijkheid moeten brengen. Ook in 2004 waren er reeds berichten dat de ark mogelijk op deze plek zou liggen.

Taylor zegt er bijna zeker van te zijn dat 'het' in ieder geval iets is dat door mensen is gemaakt en mogelijk iets met scheepvaart van doen heeft. Sceptici wijzen er op dat de interpretatie van foto's ''een kunst op zich is.'' De directeur van het Universitair Centrum voor Aardobservatie in Boston zegt: ''Zonlicht kan rare schaduwen vormen. Van alle afbeelding die ik tot nu toe heb gezien, denk ik dat het gaat om een rotspartij, die zich gedeeltelijk in de schaduw bevindt en waar ijs en sneeuw overheen ligt.''

In het Bijbelse boek Genesis staat dat Noah de opdracht van God kreeg om een groot schip te bouwen waarop hij zijn familie en een aantal diersoorten moest onderbrengen om hen te redden van de grote zondvloed die de aarde 40 dagen en 40 nachten lang zou teisteren. Volgens Genesis kwam het schip tot rust op de bergen van Ararat.


Satellietfoto's zouden gelijkenissen vertonen met een houten schip dat langer is dan 183 meter.


Met dank aan Aether en DaCode voor de submit.