Files van 50 kilometer na sneeuwval

Icoon VervoerSneeuwval en gladheid hebben vandaag tot veel verkeersellende geleid. Op de A28 tussen Groningen en Zwolle stonden vanavond in beide richtingen duizenden automobilisten stil in files van ongeveer vijftig kilometer. Ook rond Amsterdam stond het verkeer muurvast.

Een van de oorzaken voor de lange file op de A28 naar Zwolle was een geslipte vrachtwagen. Door de lange rij voertuigen konden bergingswagens pas na lange tijd bij de truck komen. Rond zeven uur werd de snelweg vrijgegeven.

De ringweg A10 rond Amsterdam stond eveneens helemaal vol, net als de A1 tussen Amersfoort en Amsterdam in beide richtingen. Een woordvoerder van de ANWB meldde dat veel wachtenden in de files op weg zijn naar de ArenA, waar vanavond de voetbalwedstrijd Nederland - Ecuador wordt gespeeld. De aftrap van dit oefenduel is vanwege de sneeuw een kwartier uitgesteld, het duel begint nu om 20.45 uur.

In de ochtendspits waren vandaag ook langere files dan normaal. In het hele land waren meldingen van aanrijdingen, die vooral blikschade tot gevolg hadden. Het treinverkeer had daarentegen weinig last van de sneeuwval. Alleen bij Zwolle is een probleem ontstaan omdat de spoorbrug over de IJssel vanaf 18.00 niet meer dicht kan. Daardoor is er geen treinverkeer mogelijk vanuit het zuiden Zwolle in. Hoe lang het gaat duren voor dit probleem wordt opgelost, is niet bekend. De monteurs staan namelijk ook in de file. Spoorwegbeheerder ProRail meldde dat vervangend busvervoer onmogelijk is.

In het noorden van Nederland zou vanavond in korte tijd tussen de vijf en tien centimeter sneeuw zijn gevallen. Het KNMI verwacht dat er tot donderdagavond sneeuwbuien over Nederland trekken. De ANWB heeft automobilisten sterk afgeraden om vanavond en vannacht nog de weg op te gaan.


Maar dan met een stuk meer auto's