Darten blijkt geen ongevaarlijke sport

Icoon DartsEen potje darten blijkt gevaarlijker voor de gezondheid dan wellicht gedacht. Jaarlijks melden zich zo'n 120 personen bij de Eerste Hulp nadat ze verwondingen opliepen bij het pijltjesgooien. Driekwart van de slachtoffers loopt letsel op door een pijltje of een vallend dartbord. De rest verstapt zich, of gaat bijvoorbeeld door een enkel.

Veel mensen raken gewond doordat de tegenstander ongeduldig is en al werpt terwijl de pijltjes nog uit het bord worden gehaald. Ook hangen veel borden op een gevaarlijke plek, waardoor omstanders geraakt worden. Kinderen blijken geregeld slachtoffer, 37 procent is jonger dan 15 jaar. Mike van Barneveld kan daarover meepraten. De zoon van dartskampioen Raymond werd een paar jaar geleden in het oog geraakt nadat een pijltje terugkaatste van een bord, en moest twee operaties ondergaan.

De helft van de letsels is aan hand, pols of vinger. Zeven procent van de slachtoffers heeft een pijltje in het oog gekregen. Ook voetblessures komen voor, meestal als het dartbord van de muur valt op het moment dat de pijltjes er worden uitgehaald.