'Holleeder heeft Moszkowicz in de tang'

Willem HolleederDe Telegraaf meldt vandaag dat vermeend topcrimineel Willem Holleeder zijn eigen advocaat Bram Moszkowicz eerst heeft beveiligd, om hem daarna in de tang te kunnen nemen. Deze tactiek zou hij ook hebben toegepast op mensen waarvan vermoed wordt dat ze door hem zijn afgeperst.

Zo verzorgde Holleeder de installatie van beveiligingssystemen bij woningen en kantoren van verschillende vastgoedmagnaten. Vervolgens zouden zij met bedreiging van hun eigen leven of dat van familieleden tot betaling zijn gedwongen. Volgens informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE), heeft Holleeder ook camera's geplaatst bij het advocatenkantoor van zijn eigen advocaat, Bram Moszkowicz.

Moszkowicz geeft toe dat er bij zijn kantoor camera's zijn opgehangen via bemiddeling van Holleeder. Hij ontkent echter ten stelligste ooit door Holleeder te zijn bedreigd. Volgens de advocaat zijn bepaalde krachten bezig met een beschadigingsactie tegen de verdediging, kennelijk met de bedoeling zijn cliënt en hem uit elkaar te drijven.

Justitie zegt verder dat de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra in het kantoor van Moszkowicz, in het bijzijn van Holleeder, is bedreigd met een vuurwapen. De advocaat ontkent met klem dat zoiets in zijn kantoor heeft plaatsgevonden.

De twaalf advocaten van alle verdachten in de zaak Holleeder laken de beweringen van justitie. Het proces-verbaal van de CIE is namelijk voorzien van de expliciete vermelding dat de betrouwbaarheid van de informatie niet kon worden vastgesteld. Ze vragen zich af wat dergelijke info dan doet in de stukken. Volgens de raadslieden is het niets anders dan een bewuste poging van justitie om de verdediging te schaden en onrust te zaaien onder cliënten.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Holleeder ook van het afpersen van vijf nog in leven zijnde zakenlieden. Deze weigeren echter aangifte te doen of enige verklaring af te leggen.