Geweld Britten tegen jongeren Irak onderzocht

R4z3l had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenEen groep Britse militairen heeft in Irak keihard opgetreden tegen enkele Iraakse jongeren, zo schrijft de Britse krant News of the World vandaag. Het blad kreeg videobeelden in handen waarop te zien is hoe militairen in het zuiden van het land een stel jongeren grof mishandelen. Het Britse ministerie van Defensie is een onderzoek gestart.

Op de beelden, die ongeveer een minuut duren, is te zien hoe vier jongeren, die op straat hadden gereld, door acht Britse militairen een militair complex worden binnengedragen. Zodra ze binnen zijn, slaan en schoppen de soldaten de jongeren. Volgens News of the World wordt ook een dode Irakees twee keer in zijn gezicht geschopt, een ernstige vernedering voor Irakezen.

Een korporaal heeft de opnamen gemaakt in begin 2004, aldus News of the World. De stem van deze officier is ook te horen op de video, waarop hij de manschappen aanmoedigt. "Oh yes! Oh yes! You're gonna get it. Yes, naughty little boys! You little fuckers, you little fuckers. DIE! Ha, ha!", zo valt te horen op de opname.

Een "klokkenluider" die de beelden verschrikkelijk vond, gaf ze aan News of the World, zo meldt de krant. "Die Irakezen waren slechts kinderen. De meesten hadden niet eens schoenen aan", aldus de klokkenluider. "De bewuste soldaten zijn een belediging voor de duizenden die zo hard in Irak hebben gewerkt. (...) Ze zijn niets meer dan een groep misdadigers, een schande voor zichzelf, hun regiment en hun land."

Het Britse leger heeft bij monde van woordvoerder Chris Thomas, luitenant van de luchtmacht, gezegd alle vormen van mishandeling en wreedheden te veroordelen. Thomas hoopt dat "de goede relaties waaraan de multinationale troepenmacht zo hard heeft gewerkt", door het incident niet onder druk komen te staan. Ook de Britse regering heeft geschokt gereageerd.

De beelden komen op een zeer slecht moment. Niet alleen vanwege de onrust in de wereld vanwege de spotprenten van de profeet Mohammed; ze zouden in Engeland ook wel eens extra olie op het vuur kunnen gooien nadat de Britse uiterst radicale imam Abu Hamza al-Masri afgelopen week tot zeven jaar cel werd veroordeeld. Het is niet de eerste keer dat er berichten verschijnen over wangedrag van Britse militairen in Irak. Er waren immers ook Britten betrokken bij de misstanden in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad.


De voorpagina van News of the World vandaag

-
Kijk hier voor het volledige artikel in News of the World. Daar zijn ook scans uit de video te zien. Ook hier zijn enkele scans te zien. Kijk hier voor de video.