Voetbal: Turkije bestraft voor wangedrag

VoetbalDe FIFA heeft zware straffen uitgedeeld naar aanleiding van de ongeregeldheden na afloop van de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Turkije en Zwitserland. Turkije zal zijn eerstkomende zes officiŽle wedstrijden zonder eigen publiek en op 500 kilometer van de landsgrenzen moeten afwerken. Voorts moet het land een boete van 150.000 euro betalen.

Er waren ook straffen voor enkele betrokkenen. Zo zijn de Turkse voetballers Alpay ÷zalan en Emre BelŲzoğlu zes officiŽle interlands geschorst. Serkan moet twee duels missen, net als de Zwitser Stephan Meyer. Benjamin Huggel van Zwitserland, die de Turkse assistent-bondscoach van achteren neerschopte, kreeg zes wedstrijden aan zijn broek en zal daardoor het WK in Duitsland deze zomer moeten missen. De bewuste coach, Mehmet ÷zdilek, mag zich voor zijn aandeel een jaar lang op geen enkele manier bemoeien met de nationale ploeg.

De vechtpartij ontstond na afloop van het WK-kwalificatieduel. Turkije won de playoffwedstrijd met 4-2, maar de Zwitsers mochten op basis van de 2-0 in de heenwedstrijd naar het WK. Meteen na het laatste fluitsignaal moesten de Zwitserse spelers naar de kleedkamers vluchten omdat op het veld schermutselingen uitbraken. Volgens de Turken was de trap van de Zwitser Huggel naar assistent-coach ÷zdilek de aanleiding voor de knokpartij. Op beelden is echter te zien dat ÷zdilek zelf kort daarvoor een Zwitserse speler liet struikelen.

Daags na de wedstrijd zei FIFA-baas Joseph Blatter nog dat hij een langdurige schorsing van Turkije niet uitsloot.

Turkije-Zwitserland