Deense spotprenten Mohammed leiden nog steeds tot ophef

De zaak van de Deense krant Jyllands-Posten, die in september vorig jaar spotprenten publiceerde van de profeet Mohammed, is nog steeds niet afgedaan. Saudi-ArabiŽ riep donderdag zijn ambassadeur terug uit Denemarken, imams in tal van moskeeŽn in Irak veroordeelden gisteren tijdens de gebedsdienst de tekeningen en eisten juridische maatregelen en een aantal Arabische landen heeft een boycot van Deense producten ingesteld.

Vooral dat laatste zit het Deense bedrijfsleven dwars. Zij heeft dan ook afstand genomen van spotprentpublicatie. De Confederatie van Deense IndustrieŽn riep het dagblad op ''zijn vrijheid van meningsuiting te gebruiken om uit te leggen hoe het er tegenover staat dat grote groepen mensen zich beledigd voelen door de tekeningen''. De krant moet zich realiseren dat het feit dat veel mensen beledigd zijn 'negatieve consequenties heeft voor derde partijen die er niet direct bij betrokken zijn', aldus de confederatie.

Discussie openbreken
Jyllands-Posten liet vorig jaar bekende politieke cartoonisten twaalf spotprenten tekenen. Met de cartoons wilde het dagblad de discussie openbreken omdat kinderboekenschrijver KŚre Bluitgen er niet in slaagde een illustrator voor zijn biografie over Mohammed te vinden. In een enkel geval werd de profeet afgebeeld als terrorist: Mohammed met een aangestoken bom als tulband met daarop de tekst: La ilaha illa Allah (Er is geen god behalve Allah).

De hoofdredacteur van Jyllands-Posten zei dat het hem spijt als moslims zich gekrenkt voelen door de cartoons, maar voegde toe dat zijn krant zijn redactionele beleid niet laat bepalen door ''een dictatuur als Saudi-ArabiŽ''.

cartoon van Rasmus Sand HÝyer
Eťn van de cartoons over Mohammed
-
Alle cartoons vind je hier