Geen meerderheid Fatah Palestijnse verkiezingen

De Fatah-partij heeft de Palestijnse verkiezingen van woensdag gewonnen, zo blijkt uit exit-polls. De partij van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas verloor wel haar meerderheid in het parlement. Fatah heeft waarschijnlijk net genoeg stemmen binnengehaald om zonder de radicale Hamas-beweging te kunnen regeren.

Uit de exit-polls blijkt dat de regerende Fatah-partij zo'n 45 procent van de stemmen heeft behaald en Hamas is uitgekomen op 35 à 40 procent. Als deze polls blijken te kloppen, kan Fatah een regering vormen met enkele kleinere, linkse partijen. Dit is een mogelijkheid waarvoor Abbas al meerdere malen zijn voorkeur heeft uitgesproken. Toch is het niet uitgesloten dat er een coalitie komt tussen Fatah en Hamas. De Verenigde Staten en Israël willen echter pas met Hamas onderhandelen als de partij zijn gewapende strijd tegen Israël staakt.

De Fatah-partij domineert het Palestijnse parlement al jaren. Veel mensen zijn echter van mening dat de regering-Abbas jarenlang een slecht beleid heeft gevoerd en weinig heeft bereikt. De Hamas-beweging deed, onder de naam Blok voor Vernieuwing en Verandering, voor het eerst mee aan de verkiezingen. Alle ogen waren dan ook op hen gericht. Gematigde Palestijnen zijn bang dat de Palestijnse gebieden met Hamas een streng-religieus karakter krijgen.

De opkomst bij de eerste Palestijnse parlementsverkiezingen in tien jaar was hoog te noemen. 77,7 procent van de 1,3 miljoen kiesgerechtigden heeft gestemd. In de Gazastrook bedroeg de opkomst 81,7 procent en op de Westoever 77 procent, zo meldde de Palestijnse kiescommissie. De einduitslag wordt pas donderdagavond of vrijdag verwacht.