'Eén weet meer dan twee'

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon WetenschapMet een groep nadenken over een juist antwoord levert niet vaker een correct antwoord op. Dat blijkt in ieder geval uit de uitslag van de Nationale Wetenschapsquiz Junior 2005. Bij de quiz voor scholieren, die vanochtend door de VPRO op televisie werd uitgezonden, scoorden individuele deelnemers gemiddeld beter dan basisschoolklassen.

Individuele deelnemers hadden gemiddeld zes van de acht vragen goed, waar volledige klassen op vijf bleven steken. Overigens een forse verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen het gemiddelde op drie goede antwoorden lag. De 9-jarige Jeroen Boulard uit Heemskerk werd de individuele winnaar. 137 jonge inzenders hadden alle acht vragen goed.

De seniorenversie van de jaarlijkse wetenschappelijke uitdaging werd gewonnen door Nathalie Boudin uit Oegstgeest. Studievereniging A-Eskwadraat uit Utrecht was de beste groep van de inzenders. Gemiddeld hadden de inzenders iets meer dan de helft van de twintig vragen goed. De moeilijkste vraag bleek een vraag over een overhellende toren van stoeptegels. Slechts zeventien procent van de inzenders wist deze correct te beantwoorden.