Van Gelder en Van Dijk sporters van 2005

Icoon SportTurner Yuri van Gelder en openwaterzwemster Edith van Dijk zijn op het NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. De zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout kregen de titel van Sportploeg van het Jaar, rolstoeltennisster Esther Vergeer werd Gehandicapte Sporter van het Jaar.

Yuri van Gelder werd dit jaar zowel Europees Kampioen als Wereldkampioen op het onderdeel ringen. Zijn wereldtitel was de eerste voor een Nederlander in het moderne turnen. Van Gelder kreeg de Jaap Eden, het beeldje dat bij de titel hoort, van PSV-coach Guus Hiddink. Edith van Dijk pakte gouden medailles op de tien en 25 kilometer en brons op de vijf kilometer open water in Montreal. De zwemster was al drie keer eerder genomineerd, maar kreeg de prijs, uitgereikt door Olympisch Kampioen 800 meter Ellen van Langen, dit jaar pas voor het eerst. Ze heeft inmiddels een punt achter haar carrière gezet.

De Koning en Berkhout veroverden dit jaar in San Francisco de wereldtitel in de Olympische klasse 470. De zeilsters deden dit in een heroïsche race nadat ze de dag ervoor tegen de finishboot waren geknald. Basketbalcoach Ton Boot overhandigde hen het felbegeerde beeldje. Esther Vergeer bleef het hele jaar ongeslagen in het internationale rolstoeltennis en won vijftien toernooien in het enkelspel. Ze werd voor de derde keer tot beste gehandicapte sporter gekozen. Meervoudig wereldkampioen kunstrijden Sjoukje Dijkstra gaf haar de Jaap Eden.

De winnaars van de titels werden gekozen door de sporters die aanwezig waren op het gala in de RAI in Amsterdam. Onder de aanwezigen waren weer ouderwets veel Nederlandse topsporters. Nu eens niet in sportkleding, maar in fraaie kostuums, jurken en ander moois. Het gala werd geopend door een sublieme voorstelling waarin meerdere sporten verwerkt waren.

Door de verschillende presentatoren van NOS Studio Sport werd vervolgens met behulp van beelden teruggeblikt op het afgelopen sportjaar en werden de vier prestigieuze titels vergeven. Ook werd getoond hoe de genomineerden voor Sportman en Sportvrouw van het Jaar het er vanaf brachten in de sporten van de anderen. Dit alles werd afgewisseld met een act van cabaretier Kasper van Kooten, die onder meer een ode bracht aan Mark van Bommel en imitaties van Martin Simek, Freek de Jonge en Youp van 't Hek in huis had.

Sportman van het Jaar
Yuri van Gelder
Andere genomineerden: Dennis van der Geest (judo), Rens Blom (atletiek)

Sportvrouw van het Jaar
Edith van Dijk
Andere genomineerden: Edith Bosch (judo), Marit van Eupen (roeien)

Sportploeg van het Jaar
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout
Andere genomineerden: PSV (voetbal), Nederlandse honkbalploeg

Gehandicapte Sporter van het Jaar
Esther Vergeer
Andere genomineerden: Toon van der Ploeg (waterskiën), Pieter Gruijters (atletiek)

-
Kijk voor meer sportnieuws op FOK!Sport!