Omvang Japanse bevolking neemt af

Icoon AlgemeenDe omvang van de Japanse bevolking neemt in 2005 voor het eerst in ruim honderd jaar tijd af, zo blijkt uit statistieken van de overheid. Het is de eerste keer dat er meer sterfgevallen dan geboortes zijn in het Aziatische land sinds 1899, toen de overheid de gegevens voor het eerst opstelde. De oorlogsjaren zijn in de statistieken niet meegenomen.

Net als in Nederland is er ook in Japan vergrijzing aan de gang. Japanse vrouwen krijgen steeds minder kinderen: het gemiddelde ligt tegenwoordig op 1,288 kind per vrouw, hetgeen het laagste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog is. De economie van het land, de tweede ter wereld, kan hierdoor wel eens problemen krijgen, aangezien steeds minder mensen werken, mede om een groeiend aantal gepensioneerden te ondersteunen.

De verwachting is dat er in Japan dit jaar tienduizend meer sterfgevallen dan geboortes zullen zijn. De overheid denkt dat als het zo doorgaat, de omvang van de Japanse bevolking in minder dan een eeuw zou kunnen halveren.