Grote ballen leiden tot kleinere hersens bij vleermuizen

Aether had ons via de nieuws-submit te melden:

VleermuisUit een analyse van de Syracuse University in New York onder de 334 soorten vleermuizen die onze wereld rijk is, blijkt dat hoe meer hersenen vleermuizen hebben des te kleiner hun ballen zijn.

De ballen zijn relatief het grootst bij de soorten waarvan de vrouwtjes een vrije seksuele omgang met mannetjes hebben. Hun hersenomvang was juist relatief het geringst. Bij soorten waarvan de vrouwtjes monogaam waren, bleek dat omgekeerd: daar bezaten de mannetjes relatief kleine zaadballen en een relatief grote hersenpan.

De verschillen in grootte hebben volgens de onderzoekers vermoedelijk te maken met de hoeveelheid energie die het kost om deze organen te laten uitgroeien. Een efficiŽnt energieverbruik is voor vleermuizen absolute noodzaak. Ze balanceren voortdurend op het randje als het gaat om het aanwenden van hun energie. Vandaar dat soorten die meer sperma moeten produceren, grotere ballen aanmaken ten koste van de groei van de hersenen. Dieren die geen vaste partner hebben, hebben meer sperma nodig om zeker te zijn dat hun zaad tot nakomelingen leidt.