'Jeugd in Schagen vanaf 12 aan harddrugs'

In Schagen experimenteert een aanzienlijk deel van de jongeren tussen de 12 en 15 jaar volop met harddrugs. Dat constateert het Steunpunt Verslavingszorg Schagen (SVS). De jongste cocaïne-dealer in het stadje in de kop van Noord-Holland is zelfs maar 12 jaar oud. Hulpverleenster M. van Loon: ''Jongeren gebruiken vanaf 12, 13 jaar alle vormen van harddrugs. Het gebruik van speed en xtc wordt normaal gevonden, cocaïne is in opkomst. Het gebruik van heroïne neemt af.'' Bovendien hoort Van Loon steeds vaker dat studerende jongeren een bijverdienste hebben in de weed of pillen.

Ook alcohol wordt door de jeugd in het West-Friese stadje meer gebruikt dan landelijk gemiddeld: acht procent meer. En net als bij drugs beginnen jongeren steeds jonger te gebruiken, vanaf een jaar of 12. ''Het ergste is dat het algemeen geaccepteerd is. Maar alcohol is harddrugs. Gebruik voor je zeventiende kan tot hersenbeschadiging leiden en alcohol is schadelijker dan heroïne'', zo betoogt Van Loon.

De rector van de Gemeentelijke scholengemeenschap Schagen zegt in een reactie dat in zijn school de signalen van toenemend harddruggebruik nog niet worden opgevangen. De rapportage van het steunpunt is voor hem wel aanleiding om te kijken of dit beeld strookt met de werkelijkheid. Wel constateert de rector een opmars van het gebruik van softdrugs.