Nederlandse neonazi's opgepakt in Tsjechië

Icoon MisdaadIn Tsjechië zijn afgelopen weekend twee Nederlandse mannen aangehouden op verdenking van het verspreiden van neonazistische propaganda, zo heeft de politie aldaar dinsdag bekendgemaakt. De mannen werden opgepakt tijdens een feest in het dorp Zlata Olesnice, 160 kilometer ten oosten van hoofdstad Praag.

De politie zegt dat de twee mannen, van 25 en veertig jaar oud, zijn aangehouden nadat ze werden betrapt op het bezit van neonazistische en racistische pamfletten, cd's, buttons en T-shirts. Ook hadden ze racistische symbolen geprint op hun auto.

Het feest, dat op zaterdagavond plaatsvond, werd een verjaardagspartij genoemd, maar dit bleek slechts een dekmantel voor optredens van enkele extreem-rechtse bands. De politie besloot het feest, dat werd bezocht door zo'n 140 skinheads, te stoppen en hield in totaal twaalf mensen aan.

De Nederlanders zijn inmiddels weer op vrije voeten. Later in het jaar moeten ze voor de rechtbank verschijnen, ze kunnen maximaal drie jaar celstraf krijgen.