Utrechtse moord na bijna 20 jaar opgelost

Icoon Misdaad De moord op de 11-jarige Arthur Ghurahoo in 1986 is opgelost. Dat maakten de Utrechtse politie en het Openbaar Ministerie vandaag bekend. De moordenaar is een 54-jarige man uit Maarssen. Hij pleegde eerder dit jaar zelfmoord.

Op zondag 4 mei 1986 wordt het dode lichaam van Arthur Ghurahoo 's avonds in een greppel aan de Marsdijk bij Fort Vechten aangetroffen. Hij blijkt door een misdrijf om het leven te zijn gebracht en seksueel te zijn misbruikt. In het onderzoek dat volgt worden nog vijf andere zedendelicten betrokken. Helaas wordt het moordonderzoek na twee jaar zonder resultaat stilgelegd.

In mei 2000 houdt een zogenaamd cold case-team de zaak opnieuw tegen het licht. Dankzij nieuwe technieken lukt het om een DNA-profiel uit een daderspoor te verkrijgen. De politie zet alles op alles om de dader te vinden. Het OM weet verjaring van de moord te voorkomen. Hierdoor kan de dader van het misdrijf tot 4 mei 2022 worden vervolgd. De familie Ghurahoo looft een beloning van 150.000 euro uit voor de 'gouden tip'. Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries besteedt uitgebreid aandacht aan de zaak.

Op 28 juli van dit jaar houdt de politie een 54-jarige inwoner van Maarssen aan. Hij wordt verdacht van een zedendelict. Op 1 augustus wordt de man voorgeleid aan de rechter-commissaris in Utrecht. Deze stelt hem hangende het onderzoek op vrije voeten. Later die dag berooft de man zichzelf van het leven door op het traject Utrecht - Amsterdam voor een trein te springen.

De Utrechtse politie brengt de man naar aanleiding van de zelfmoord in verband met de inmiddels negentien jaar oude moordzaak. Hij past op een aantal punten in het daderprofiel. De recherche stelt twaalf dagen later op de plaats van de zelfdoding sporen veilig. Het daaruit verkregen DNA-profiel blijkt overeen te komen met dat van de vermoedelijke moordenaar van Arthur Ghurahoo.

Arthur Ghurahoo
Arthur Ghurahoo