Fallus op proef geplaatst

Het omstreden kunstwerk Het vrijheidsvuur is gisteren bij wijze van proef op het 5 mei plein in Wageningen geplaatst. Het kunstwerk van kunstenaar Hanshan Roebers is omstreden, omdat het volgens de inwoners van Wageningen lijkt op een enorme fallus en het daarom niet geschikt zou zijn om als herinnering aan de vrijheid te dienen.

Het vrijheidsvuur is een koperen zuil van tien meter hoog, met een eeuwig brandend vuur. Afhankelijk van de sterkte van het zonlicht wordt de zuil groter of kleiner. Eigenlijk was het de bedoeling dat het beeld al eerder zou worden geplaatst, maar in verband met de enorme weerstand van de bevolking werd de plaatsing uitgesteld.

De gemeenteraad vraagt de bevolking nu om een heroverweging en de proefplaatsing, die tot maandag duurt en ongeveer 15.000 Euro kost, moet de bevolking over de streep trekken. Het beeld gaat tijdens de proefperiode overigens niet op en neer, maar is vastgezet op de hoogste stand.

Aanstaande dinsdag is er een hoorzitting waar voor- en tegenstanders van het kunstwerk hun zegje mogen doen. Mede op basis van de hoorzitting zullen de fracties in de gemeenteraad hun standpunt bepalen en het college van B en W adviseren. Het college heeft aangegeven dat het standpunt van de raad een belangrijke rol zal spelen in de besluitvorming.