Ploegendiensten gevaarlijk voor foetus

Icoon MedischZwangere vrouwen die in ploegendienst werken, veel staan, een hoge werkdruk hebben of zwaar tillen, hebben een verhoogd risico op een vroeggeboorte en een baby met een laag geboortegewicht. Dat blijkt uit het Signaleringsrapport beroepsziekten 2005 dat het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) donderdag aan staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanbiedt.

Uit het rapport blijkt ook dat er sprake is van een stijging van het aantal psychische aandoeningen die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld reorganisaties, agressie en geweld op de werkplek. Verder worden er preventieve maatregelen gesteld voor werknemers in organistaties met "levende geluidsbronnen" zoals kinderen in zwembaden. Door geluiddempende maatregelen kunnen ook zij beschermd worden.

Het centrum pleit voor betere bescherming van agenten, brandweerlieden, vuilnismannen en medewerkers van plantsoenendiensten en zorginstellingen tegen ziektes als hepatitis-B, door betere vaccinatie. Tot slot waarschuwt het centrum voor het risico van fijnstof. Opname van fijnstof uit bijvoorbeeld dieseluitlaatgassen kan behalve longaandoeningen ook leiden tot stollingsafwijkingen en hart- en vaatziekten.