Kandidaat hooggerechtshof VS trekt zich terug

Harriet Miers, de juridisch adviseur van de Amerikaanse president George Bush, trekt zich terug als kandidaat voor het hooggerechtshof. Bush droeg haar begin oktober voor als kandidaat om rechter Sandra Day O'Connor op te volgen.

De kandidatuur van Miers was al vanaf het begin onderwerp van protest. Het feit dat Miers nooit rechter is geweest, was al een reden voor Republikeinse senatoren om te twijfelen aan haar kandidatuur, maar vooral democratische senatoren waren zeer kritisch en bang dat zij te conservatief zou zijn. Zo waren er vragen gesteld over haar standpunt ten aanzien van abortus en euthanasie. Nu senatoren zelfs documenten van het Witte Huis wilden inzien om te controleren welke adviezen Miers aan Bush heeft gegeven de afgelopen jaren, heeft Miers besloten zich terug te trekken.

De benoeming van een lid van het hooggerechtshof is altijd een gevoelig onderwerp in Amerika, want een rechter wordt voor het leven benoemd. Het hooggerechtshof is het belangrijkste juridisch orgaan in de Amerikaanse rechtsstaat en heeft het laatste woord over beladen onderwerpen als euthanasie en abortus.

Subheader
Miers samen met Bush bij het bekendmaken van haar kandidatuur