Bos pleit voor harde aanpak integratie

PvdA-leider Wouter Bos vindt dat de problemen rond immigratie en integratie harder moeten worden aangepakt. De politicus sprak vandaag op een conferentie van de Partij voor Europese Socialisten (PES) in Amsterdam. Bos hield de aanwezigen voor dat moet worden afgestapt van ''de traditionele houding'' van socialisten, waarbij moraliteit op de voorgrond staat. Hij riep op tot een ''open en eerlijke discussie'' over integratie en immigratie.

Volgens Bos lopen autochtonen niet dezelfde risico's als allochtonen. Dat mag worden benoemd, zo oordeelt de PvdA-leider: ''Allochtonen zijn vaker ziek, vertonen vaker crimineel gedrag en genieten gemiddeld lager onderwijs. De 'blanke belastingbetaler' vraagt zich af of hij voor zichzelf betaalt of voor 'hen'''.

Bos wil duidelijk af van alleen de traditionele benadering van de PvdA om ''moreel een punt te maken''. Dat is volgens hem namelijk niet meer voldoende. De socialisten zijn te veel gefocust geweest op succesverhalen en niet op het falen van de integratie, aldus Bos. Hij zei dat via 'de harde weg' - de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh - de socialisten in Nederland veel hebben geleerd. ''Misschien durfden we de problemen rond integratie niet te benoemen, omdat we bang waren beschuldigd te worden van racisme. Het is nu tijd de problemen te erkennen en aan te pakken. De grenzen zijn bereikt.''