Eddy Christiani krijgt Edison Oeuvre Prijs 2005

Zanger/gitarest Eddy Christiani (87) heeft gisteren, tijdens een hommageconcert voor de artiest, de Edison Oeuvre Prijs Lichte Muziek 2005 uitgereikt gekregen. Het concert werd uitgevoerd door onder meer Cor Bakker en Annie de Reuver en vond plaats in schouwburg Het Park te Hoorn.

Christiani staat te boek als eerste professionele elektrische gitarist van Europa, was de eerste Europeaan die, met 'The Windmill', een solonummer speelde op de elektrische gitaar en kreeg als eerste Nederlander een gouden plaat, nadat hij in één maand 30.000 albums over de toonbank kreeg. Met zijn jazzmuziek was de man in de jaren '40 en '50 de populairste artiest in Nederland.

Het winnen van prijzen is Christiani overigens niet onbekend. In 1962 mocht hij al de Gouden Harp ontvangen voor zijn gehele oeuvre. In 1977 werd hij tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geslagen en sinds 1984 is hij de trotse bezitter van de Gouden Notekraker van de Nederlandse Toonkunstenaars Bond. Bovendien werd hij in 1968 uitgeroepen tot ereburger van Madeira.