Treinkaartje volgend jaar fors duurder

Het treinkaartje wordt volgend jaar 3,15 procent duurder. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen bekend gemaakt. De maatregel komt er nadat vanochtend bekend werd dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de consumentenorganisaties dwars liggen om het kaartje in de randstad duurder te maken dan in de rest van Nederland.

Aanvankelijk had NS laten weten het kaartje 2,8 procent duurder te maken als de randstad-heffing niet door zou gaan. Maar door hogere inflatie is dat percentage aangepast.

Het spoorbedrijf wilde op negen trajecten in de Randstad een enkele reis gemiddeld tien cent duurder maken dan in bijvoorbeeld Groningen of Limburg. Dat zou volgens de NS eerlijker zijn, omdat in de Randstad veel meer treinen rijden en veel meer mensen daar er gebruik van maken. De gebruiker betaalt, verklaarde de onderneming eerder.

De NS zegt nog in gesprek te zijn met het ministerie en de consumentenclubs, zoals reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond, over de Randstad-heffing. De vervoerder hoopt die in 2007 in te kunnen voeren.