'Zwarte Lijst' 200 smerigste straten online

tourjour en Slapend_Nederland hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Overzicht smerige straten NederlandMilieudefensie heeft op internet een lijst geplaatst waarop de tweehonderd smerigste straten van Nederland staan. In die straten is de luchtkwaliteit ver onder de norm. De lijst is samengesteld op basis van gegevens van de gemeentes zelf. Middelgrote en grote gemeenten zijn verplicht de luchtkwaliteit in kaart te brengen.

De meeste smerige straten liggen in de Randstad. De lijst wordt aangevoerd door Rotterdam (41 straten), Utrecht (30), Den Haag (28) en Amsterdam (27). Vooral drukke punten in (middel)grote steden zijn het smerigst.

Milieudefensie vindt dat gemeenten zelf ook actie moeten ondernemen voor een gezonde, schone lucht en hierbij niet steeds naar de rijksoverheid moeten wijzen. Milieudefensie noemt het weren van bijvoobeeld vrachtwagens en bussen zonder roetfilter, het autoluw maken van binnensteden en een strenger parkeerbeleid invoeren.

"De gezondheid van mensen staat op het spel. Bewoners hebben recht op schone lucht", aldus J. Wijnhoven van Milieudefensie. De organisatie gaat de vieze straten markeren met gele stickers.