Nederlandse student vast in Rusland

In Rusland zit een 23-jarige Nederlandse student vast die in december vorig jaar in groepsverband protesteerde in een regeringsgebouw. In een openbare ruimte hingen zij posters op waarin zij het aftreden van Poetin eisten. De student, de Nederlands-Russische Vladimir Lind, wacht mogelijk 8 jaar celstraf, vanwege ''het destabiliseren van het normaal functioneren van een staatsinstelling'', zo meldt dagblad Trouw vandaag.

In totaal zitten 39 man vast, meest Russische studenten. Volgens het openbaar ministerie hebben de demonstranten tijdens de arrestatie veel schade aangericht. Een advocaat van de groep zegt dat de schade werd veroorzaakt door de politie, die buitensporig veel geweld gebruikte.

Vladimirs Russische moeder zegt dat haar zoon er in de rechtbank bleekjes bijzit: ''Hij heeft een nieraandoening en heeft eigenlijk speciale voeding nodig. Nog ernstiger is de toestand van zijn Nederlandse vader. Zijn prostaatkanker is zo ernstig gevorderd dat hij euthanasie overweegt. Maar Vladimir mag hem niet bezoeken. Ze mogen elkaar niet eens bellen. De Nederlandse ambassade heeft bij buitenlandse zaken geklaagd over de situatie, maar nog geen antwoord gekregen. ''

De advocaat van de groep heeft geen idee hoe lang de rechtszaak nog kan duren. Het onderzoek sleept zich al maanden voort. De groep maakt deel uit van de Nationale Bolsjewieken; één van de meest uitgesproken oppositiebewegingen in Rusland. Het lijkt erop dat het Kremlin de actie heeft aangegrepen om ze te elimineren. Kort voor de aanvang van het proces werd de partij verboden. ''Ze maken van deze partij een monster. Maar het is gewoon een groep studenten die het niet eens is met het regeringsbeleid. Normaal zouden ze je voor zoiets 48 uur cel geven. Maar Vladimir zit al negen maanden vast, en God weet hoe lang het nog gaat duren'', aldus een bezorgde moeder Lind.