Schade Katrina steeds duidelijker zichtbaar

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensenlevens de orkaan Katrina precies heeft gekost. Tot nu toe zijn er in ieder geval 383 mensen omgekomen maar dat aantal zal nog oplopen. De omvang van de schade begint steeds duidelijker zichtbaar te worden. De slachtoffers vielen in vijf verschillende staten: Mississippi (211), Louisiana (154), Florida (14), Alabama (2) en Georgia (2).

Er is door het Amerikaanse Congres tot nu toe 62.3 miljard dollar aan noodhulp en fondsen om de wederopbouw te financieren toegezegd. Om hulp te verlenen en de veiligheid te garanderen in de getroffen gebieden heeft het Amerikaanse leger vijftigduizend leden van de Nationale Garde ingezet.

Ongeveer een miljoen mensen hebben hun huizen tijdelijk of voor langere tijd moeten verlaten om te vluchten naar veiligere plaatsen. Naar laatste schattingen zijn er ongeveer 293.000 huizen beschadigd of volledig verwoest. De totale schade aan de infrastructuur, huizen en andere bezittingen worden geschat op 175 miljard dollar, waarvan een derde door de verzekeringsmaatschappijen moet worden vergoed. In Louisiana hadden zaterdag zo'n 427 duizend huizen nog geen elektriciteit. Ook is er in een groot gedeelte van het rampgebied nog geen telefonie mogelijk.

Een miljard dollar, dat is wat het Rode Kruis denkt dat nodig is voor de noodopvang van de slachtoffers en voor voedsel van de grote groepen slachtoffers. Het Federal Emergency Management Agency (FEMA) heeft 640 miljoen dollar gereserveerd voor directe financiŰle steun aan ongeveer 350 duizend families. Er worden betaalpasjes aan de slachtoffers overhandigd waarmee ze tweeduizend dollar op kunnen nemen.

Uit het buitenland komen ook verschillende bijdragen. Zo schenkt Koeweit 100 miljoen dollar en 400 miljoen dollar aan olieproducten. Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten hebben allebei honderd miljoen dollar toegezegd. Ook het ontzettend arme Uganda doneert nog 200 duizend dollar en Djibouti doet een bijdage van 50 duizend dollar. Voormalig aartsvijand Vietnam schenkt 10.000 dollar via het Rode Kruis.