ItaliŽ zet 'haatprediker' het land uit

Een Marokkaanse immigrant die als sinds 1987 in ItaliŽ woont en daar een zeer goed bestaan heeft opgebouwd, is het land uitgezet vanwege 'fundamentalistische propaganda'. De man, Bouriqi Bouchta, die drie islamitische slagerijen bezit in Turijn, getrouwd is in ItaliŽ en daar een gezin heeft, preekte in zijn vrije tijd als imam. Daarbij schuwde hij er niet voor om de aanslag op de Twin Towers in New York te bestempelen als een ''zionistisch complot'' en hij verklaarde zich solidair met Osama bin Laden, die hij voor een ''valselijk beschuldigde'' versleet.

Sinds enige tijd is er in ItaliŽ een nieuwe wet van kracht die de minister van Binnenlandse Zaken het recht geeft figuren die aan 'fundamentalistische propaganda en proselitisme (bekeringsdrang)' doen, per decreet het land laten uit te zetten. Dit omdat ze de openbare orde en de veiligheid zouden bedreigen. Slager Bouchta ging als imam de laatste tijd steeds meer te keer. Onlangs uitte hij in de media bedreigingen aan het adres van de parlementariŽrs die ''schuldig'' waren aan het in ItaliŽ laten vertonen van de film Submission, van Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh.

Vanaf nu af aan kan de 'vrije tijd imam' het allemaal aan de inwoners van Marokko vertellen, want de Italianen zijn niet langer van zijn gezichtspunten gediend. Minister Giuseppe Pisanu liet deze week in alle vroegte Bouchta van zijn bed lichten en onder begeleiding uitzetten naar zijn moederland. Volgens de Italiaanse minister van Justitie Roberto Calderoli ''hebben we ten langen leste onze ogen geopend en sturen we diegenen die haat prediken terug om dat voortaan in de woestijn te doen.''


Bouriqi Bouchta terug naar Marokko