'CSI maakt echte criminelen wijzer'

Crime Scene InvestigationTv-series als Crime Scene Investigation (CSI) zijn uiterst nuttig lesmateriaal voor echte misdadigers. Dat meldt het tijdschrift New Scientist. De criminelen leren veel van tv-programma's waarin forensische wetenschappers te zien zijn. Ze weten waar ze op moeten letten indien ze zo min mogelijk sporen willen achterlaten.

Zo zouden veel verkrachters tegenwoordig condooms gebruiken om geen DNA-spoor achter te laten, of worden willekeurige peuken in leeggeroofde auto's achtergelaten om de politie op een dwaalspoor te brengen. "Opeens blijkt dan dat er twintig verschillende personen in de auto moeten hebben gezeten", zegt Guy Rutty van de Universiteit van Leicester.

Een ander effect van de politieseries is dat rechtbankjury's te hoge verwachtingen hebben van het forensisch onderzoek. De druk om met goede resultaten te komen neemt daardoor toe. "Juryleden die veel CSI gekeken hebben geloven dat net als in de serie de forensische wetenschappers het altijd bij het rechte eind hebben", zo stelt een forensisch onderzoeker.