Orkaan Katrina in kracht toegenomen

Theebag en Fester hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe orkaan Katrina, op weg naar de kusten van Louisiana en Mississippi , is in sterkte toegenomen. Nadat deze orkaan eerst Florida raakte als een categorie één orkaan, is deze boven het extreem warme water van de golf van Mexico gegroeid tot een categorie vijf orkaan, de hoogste graad in een schaal tot vijf. Tot nu toe heeft de orkaan zeven mensen het leven gekost.

Er zijn windsnelheden tot 260 kilometer per uur. Daarbij kan er ruim 600 millimeter neerslag vallen binnen enkele uren tijd. Bekeken wordt of de volledige stad op last van de overheid geëvacueerd kan worden. "Dit is een zeer gevaarlijke orkaan", aldus Max Mayfield van het Amerikaanse orkanen centrum. Hij laat de mensen voorbereidingen treffen mocht het tot een evacuatie komen. "Timmer je huis dicht met planken, heb je medicijnen bij de hand en zorg dat er voldoende brandstof in je auto zit", aldus Mayfield. Verwacht wordt dat de orkaan maandag het land bereikt. Deskundigen zijn vooral bang voor New Orleans omdat het 1.80 meter onder de zeespiegel ligt.

De laatste keer dan Louisiana en Mississippi getroffen waren door een orkaan was in 1969. Toen heeft Orkaan Camille het leven gekost aan 256 mensen.