Noodtoestand uitgeroepen in Sri Lanka

In Sri Lanka heeft president Chandrika Kumaratunga de noodtoestand uitgeroepen. Dit na de moord op minister Lakshman Kadirgamar van Buitenlandse Zaken. De 73-jarige Kadirgamar overleed gisteravond in het ziekenhuis aan de gevolgen van schoten in zijn hoofd en borst.

Tijdens de noodtoestand, die voor onbepaalde tijd geldt, kunnen de autoriteiten op het eiland iedereen oppakken die ook maar enigszins verdacht wordt van terroristische activiteiten en hen ook voor langere tijd vasthouden.

De politie denkt dat de Tamil Tijgers (LTTE), een groepering die zich verzet tegen de onderdrukking van de Tamil-minderheid op Sri Lanka, achter de aanslag op Kadirgamar zitten. Zij pleegden eerder (1999) onder meer een aanslag op president Kumaratunga, waarbij zij zwaargewond raakte. De nu vermoorde Kadirgamar speelde een belangrijke rol in de vredesonderhandelingen met deze rebellen. In 2002 werd een wapenstilstand gesloten om vervolgens te onderhandelen over een autonoom gebied voor de LTTE.

De laatste tijd zijn er echter weer regelmatig gewelddadige incidenten waarbij de Tamil Tijgers betrokken zijn. Kadirgamar gaf al meerdere malen aan te vrezen voor een aanslag en was dan ook één van de zwaarstbeveiligde bewindslieden van Sri Lanka. Hij werd bij zijn eigen huis neergeschoten door schutters die zich verschuild hadden in een nabijgelegen pand. Er zijn inmiddels drie mensen opgepakt.