Jeugd teistert Bruine vloot

TjalkSchippers van de bruine vloot overwegen om de haven van Den Oever bij de Afsluitdijk voortaan te mijden. Een groep jongeren, waarvan de harde kern gehuld is in Lonsdale en hardcore kleding, valt Duitse opvarenden lastig met bijvoorbeeld het brengen van de Hitler-groet en handel in softdrugs. Volgens burgemeester T. Lont van Wieringen gaat het vooral mis op de 'wisselmomenten' op vrijdag en zondag. Jongens roepen dan vanaf de kade de Duitse meiden toe die de haven binnenkomen.

De jongelui houden zich op bij de havendijk in de buurt van een toilet- en douchegebouw. ''Veel Duitse meiden durven de sanitaire voorziening niet meer in. In de toiletten kun je vanaf een muurtje namelijk het douchegedeelte begluren'', zo zegt Lont. De harde kern van de jongeren zou maar bestaan uit een man of tien. Burgervader Lont probeert met de jongeren in gesprek te komen en te blijven.

Een groep oudere jongeren veroorzaakt in de haven overlast door met auto's en scooters rond te racen en te 'spinnen'. Deze groep is niet alleen actief in Den Oever, maar ook in de centra van Hippolytushoef en Wieringerwerf. Verder wordt er in de haven gehandeld in softdrugs, die zowel voor de lokale jeugd bedoeld zijn als voor geïnteresseerde opvarenden van de bruine vloot.

De bruine vloot ondervindt overigens niet alleen overlast in Den Oever, ook in het Friese Makkum zijn er problemen.

- - -
Met de 'Bruine Vloot' wordt de traditionele zeilvloot bedoeld die bestaat uit originele 19e eeuwse schepen, getooid met indrukwekkende bruine zeilen. Ze zijn zo genoemd omdat ze bruine zeilen voeren en vroeger ook bruine teer op de luiken hadden en bruine mannen op het achterdek. Meestal betreft het nu gerestaureerde oude vissersboten of vrachtschepen. De meest voorkomende soort vaartuigen zijn botters, kotters, loggers, klippers, lemsteraken en tjalken.