Beledigen moslims bestraft met voorwaardelijke celstraf

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

De 19-jarige M. B. uit Valkenswaard is vandaag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld wegens het beledigen van moslims. Hij kreeg twee weken voorwaardelijke celstraf opgelegd, hetgeen gelijk is aan de eis van de officier van justitie van 14 dagen geleden. Alleen de geŰiste werkstraf van 40 uur werd door de rechter niet overgenomen.

B. hing op 7 november 2004, vlak na de moord op Theo van Gogh, voor zijn raam een pamflet op van de extreem-rechtse Nationale Alliantie (NA). Daarop stond te lezen: ''Stop het gezwel dat de islam heet''. Het was aan B. gegeven op een NA-jongerenbijeenkomst. De totale tekst op het pamflet luidde: 'Stop het gezwel dat islam heet / Theo is voor ons gestorven / Wie wordt de volgende? / Kom in verzet nu! / Nationale Alliantie / Wij buigen niet voor Allah'.

B.'s advocaat betoogde twee weken terug onder meer dat het OM geen zuiver oogmerk tot vervolging van zijn cliŰnt had. De raadsman sprak van ''selectieve verontwaardiging'' en vroeg zich af waarom B. wÚl voor de rechter werd gedaagd, daar waar Theo van Gogh juridisch ongestraft moslims kon uitmaken voor geitenneukers. Volgens de advocaat richtte het gewraakte pamflet zich tegen de radicale islam. De officier van justitie vond juist dat het ontbreken van die nuancering dÚ reden was waarom B. wel werd vervolgd en politici als Geert Wilders niet. De advocaat van B. voerde verder ter verdediging aan dat vervolging onwenselijk was uit democratisch oogpunt, omdat het de vrijheid van meningsuiting aantast.

De rechter oordeelde vandaag echter dat B. wel degelijk moslims heeft beledigd en dus de vrijheid van meningsuiting heeft overschreden. Of B. hoger beroep aantekent tegen het vonnis is nog niet bekend.