Cactusmonument voor Theo van Gogh

Icoon Binnenlands nieuwsEen groot aantal lezers van Het Parool hebben naar aanleiding van een oproep in deze krant om ideeŽn in te sturen voor een gedenkteken voor Theo van Gogh, gereageerd door een cactus met veel stekels voor te stellen. Hierbij hadden een aantal lezers ook nog het idee om dit monument te plaatsen op de plek waar nu het monument op de Dam in Amsterdam staat.

Andere ideeŽn van lezers waren een blauw verkeersbord met een rokende sigaret, een oplichtende verkeersdrempel en de omtrekken van het lichaam van Van Gogh op de plek waar hij vorig jaar stierf. Veel inzenders wilden een monument 'waar je niet om heen kan'.

Het feit dat veel Parool-lezers juist een cactus voorstelden, is niet vreemd. De cineast gaf altijd aan het einde van het tv-programma 'Een prettig gesprek' zijn gasten een cactus mee naar huis. Overigens had ook een aantal lezers suggesties opgestuurd die associaties hebben met een varken. Een andere lezer had het idee om een microfoon op de Dam te plaatsen als symbool voor de vrije meningsuiting.