Vierde dader stelt Londense politie voor raadsel

Hassib HussainDe politie in Groot-Brittannië heeft foto's verspreid van Hassib Hussain, de man die bij de aanslagen in Londen op 7 juli de dubbeldekbus opblies. Men hoopt hiermee inzicht te krijgen in wat de zelfmoordterrorist in zijn laatste uur deed. De aanslag op de bus vond een uur later plaats dan de drie aanslagen op metrolijnen.

De 18-jarige Hussain is op een foto te zien terwijl hij met een grote rugzak op het station in Luton, ten noorden van Londen, loopt. Een uur later arriveert hij met zijn drie kompanen op het Londense station King's Cross. Op camerabeelden is te zien dat het viertal om 8.26 uur afscheid van elkaar neemt. Hussain belandde uiteindelijk op de dubbeldekker die om 09.47 uur ontplofte, bijna een uur nadat zijn vrienden hun rugzak in de metrotreinen tot ontploffing brachten.

De politie sluit niet helemaal uit dat hij op het laatste moment is gaan twijfelen over de aanslag en het opgeven van zijn eigen leven. Ook wordt rekening gehouden met gewijzigde orders van hogerhand. Wellicht kon Hussain zijn eigenlijke doel, een metrotrein van de Northern Line, vanwege een stremming niet bereiken. Peter Clarke, hoofd van de antiterreurbrigade van de politie, sprak op een persconferentie de hoop uit dat overlevende medepassagiers van buslijn 30 iets kunnen vertellen.


De dubbeldekbus die Hassib Hussain opblies

Ondertussen is ook de identiteit van de laatste nog onbekende aanslagpleger bekend gemaakt. Het gaat om de in Jamaica geboren Lindsey Germaine, die in een plattelandsgemeente niet ver van Luton woonde. Hussain en de twee andere verdachten waren afkomstig uit Leeds. Bij huiszoekingen in de Noord-Engelse stad is deze week onder andere een installatie ontdekt voor de fabricage van hoogwaardig explosief materiaal.