'Deep impact' op komeet succesvol

Icoon Wetenschappelijk nieuwsDe botsing van ruimtesonde Impactor met komeet Tempel 1 is succesvol verlopen. Ruimtevaartorganisatie NASA hoopt door de botsing meer te weten te komen over het ontstaan van het zonnestelsel. Even voor achten (Nederlandse tijd) raakte de sonde ter grootte van een wasmachine de komeet. Foto's laten een grote explosie zien.

Een camera aan boord van de sonde zond de beelden naar het op 500 kilometer afstand gelegen ruimteschip Deep Impact. Deze moet ook materiaal verzamelen dat bij de botsing is vrijgekomen. Kometen bestaan uit ijs, stof en gassen die gevormd zijn bij het ontstaan van een zonnestelsel. Wetenschappers hopen door het bestuderen van het materiaal meer te weten te kunnen komen over het ontstaan van een zonnestelsel en wellicht zelfs het leven.

De Deep Impact vertrok zes maanden geleden naar de Tempel 1, een komeet met een straal van ongeveer drie kilometer, op een afstand van 133 miljoen kilometer van de aarde. De Impactor, een koperen kogel van 370 kilo, werd gisteren door het ruimteschip gelanceerd. Volgens de NASA is de Impactor precies op de afgesproken plek ingeslagen.

Deep Impact op de Tempel 1
Het moment van de botsing