Zanger Luther Vandross overleden

Nood-kloon vertaalde en meldde ons via de nieuws-submit onderstaand bericht:

Gisteren is de Amerikaanse zanger/songwriter Luther Vandross overleden, twee jaar nadat hij een zware hersenbloeding kreeg. De zanger, bekend om zijn soulvolle zwoele stem, werd niet ouder dan 54 jaar. Vandross overleed in het JFK medical center in Edison in de staat New Jersey - 18:50 uur Nederlandse tijd - omringd door zijn familie. Volgens een arts is hij nooit helemaal hersteld van de hersenbloeding maar was de zanger wel zeer geroerd door de blijken van medeleven van zijn fans.

Vandross werd in april 2003 getroffen door een hersenbloeding. Zijn album 'Dance with my father', geproduceerd door Richard Marx, kwam in juni van dat jaar uit en verkocht bijna één miljoen exemplaren in de eerste maand dat het op de markt was. Het jaar erop won het album drie Grammy Awards, waaronder die van Song van het jaar. De songs die Vandross zong waren vaak emotioneel geladen en hadden een unieke sound. Gedurende zijn lange carriere verkocht hij 25 miljoen albums.

Elk van de 14 albums die hij uitbracht bereikte een platina of multi-platina status in de VS. Zijn laatste Grammy award kreeg hij in de categorie beste duet. Hij nam dat op met Destiny's Child zangeres Beyoncé Knowles ('The closer I get to you').

Gospel en Soul
Vandross werd op 20 april 1951 geboren in New York en groeide op in een omgeving doorspekt van Gospel en Soul. Hij begon zijn carrière als maker van jingles en trad zelfs één keer op in de Amerikaanse versie van Sesamstraat in oktober 1969. Door een toevallige ontmoeting met David Bowie kreeg hij de kans om de achtergrond vocalen in te zingen van Bowie's album 'Young Americans.' Later trad Vandross op als support-act tijdens toernee's van Bowie in de VS. Vandross zong óók achtergrond vocalen in voor Bette Midler en Barbara Steisand.

Hij werd genegeerd door platenmaatschappijen en bracht een album uit voor eigen kosten. Dit debuut album ging uiteindelijk 2 miljoen keer over de toonbank. De single, het titelnummer van het album, 'Never too much' werd een grote hit. Aan het eind van de jaren 80 had Vandross al een groot aantal hit singles verkocht. In Europa was hij vooral bekend van de single 'The best things in live are free', een duet met Janet Jackson. Oók 'Endless love', een duet met Mariah Carey, is hier bekend.

Vandross had altijd al moeite met zijn gezondheid. Vooral diabetes - waaraan tevens twee familieleden plus zijn vader overleden - maar hij weigerde het rustig aan te doen. Totdat hij werd getroffen door een hersenbloeding twee jaar geleden. Hij verklaarde dat het laatste album autobiogafisch was en gebaseerd op zijn eigen ervaringen. ''Het album gaat niet alleen over het verlies van een vader maar ook over het missen van iemand die er niet meer is, wat de reden ook mag zijn, en het verlangen naar het verleden. Naar de tijd zoals die was'', aldus Vandross.