Zalm biedt excuses aan aan Indië-veteranen

Icoon Binnenlands nieuwsVice-premier Zalm heeft vandaag zijn excuses aangeboden aan de Indië-veteranen vanwege de lakse houding die er jarenlang was tegenover hen. Hij deed dit in de Ridderzaal op het Binnenhof in plaats van minister-president Balkenende, die het belangrijker vond om de premier van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen te ontvangen.

Volgens minister Zalm is het vooral de aandacht voor de psychische schade, die veel Indië-veteranen hebben opgelopen, laat op gang gekomen. Volgens Zalm had de nazorg veel sneller op gang moeten komen. "Zij deden hun plicht, maar vonden bij terugkeer geen erkenning, respect en waardering voor de daden die zij in opdracht van Nederland hebben uitgevoerd. Ze voelden zich miskend en in de steek gelaten. Dat is betreurenswaardig."

"De regering acht het uit respect voor deze groep veteranen van belang dit juist op deze dag nog eens te onderstrepen. Deze Veteranendag is ook een postuum blijk van waardering en respect voor al die veteranen die ons de laatste jaren zijn ontvallen."