'Grote schade door 'nee' tegen EU-grondwet'

Sybesma had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsVolgens de oud-staatssecretaris van Europese Zaken, René van der Linden, zijn burgers duurder uit doordat Nederland 'nee' heeft gestemd bij het referendum over de Europese Grondwet. Van der Linden zegt hierover: "Ik denk dat volkomen onderschat wordt wat dit voor gevolgen heeft voor heel Europa."

In een voorbeeld geeft hij aan dat door de dalende koers van de euro de burgers sinds 1 juni meer betalen aan de benzineprijzen die zijn gestegen, dan dat Nederland in totaliteit per jaar betaalt aan de Europese Unie. De CDA-politicus neemt het de Nederlandse kiezers overigens niet kwalijk dat ze tegen hebben gestemd. Zo heeft de regering Europa negatief afgeschilderd: het zou te duur, te uitgebreid en te bureaucratisch zijn.

Van der Linden geeft als mogelijke oplossing een tweede referendum. "Stel theoretisch dat alle andere lidstaten 'ja' zeggen. Dan zou ik de vraag wel eens willen voorleggen aan de burgers: vinden jullie dat wij de vooruitgang in Europa moeten blokkeren?", aldus het huidige Eerste-Kamerlid.