'Saddam is een sympathieke man'

Irak nieuws De voormalige Iraakse president Saddam Hussein eet maischips, wast zijn eigen kleren, verzorgt zijn tuintje en voert de vogeltjes van etensresten die hij opspaart, volgens Amerikaanse soldaten die hem de afgelopen 10 maanden bewaakt hebben. Hij wordt omschreven als een sympathieke man die in gebroken Engels moppen vertelt en kadootjes van zijn dochters met de bewakers deelt. De enige keer dat hij er verslagen bij zat was toen zijn favoriete ontbijt niet meer op voorraad bleek te zijn.

Saddam gelooft nog steeds dat hij de rechtmatige president van Irak is, en gebood Iraakse ministers te vertrekken toen die hem een lijst aanklachten kwamen voorlezen. Terug in zijn cel ijsbeerde Saddam heen en weer en zei:"Ministers? Ministers waarvan? Het is mijn land, ik ben nog steeds de president." Saddam was ervan overtuigd dat het Iraakse volk van hem hield en dat alles wat hij als president had gedaan ten bate van hen was, inclusief de invasie van Koeweit. Hij zei dat de Koeweiti's honden waren die Iraakse vrouwen verkrachtten.

Volgens de soldaten heeft Saddam geen goed woord over voor de Amerikaanse president George W. Bush en diens vader (die president was tijdens de Koeweit-invasie). Maar Ronald Reagan (president tijdens de oorlog Iran-Irak) noemde hij zijn favoriete president. "Hij praatte over dat Reagan hem vliegtuigen en helicopters en zo verkocht", aldus ťťn van de soldaten.

De soldaten, die opdracht hadden gekregen Saddam met respect te behandelen, vonden hem geestig, vriendelijk en vaak grappig. Ze zeiden soms moeite te hebben zich te herinneren dat het een massa-moordenaar was. Saddam noemde de soldaten zijn zonen, broeders en vrienden, en nodigde ze uit op bezoek te komen nadat hij weer als president zou zijn geÔnstalleerd.Zou Saddam dan toch niet depressief zijn?