RCC: Spotjes Proefdiervrij misleidend

De Reclame Code Commissie vindt de radio- en tv-spotjes die momenteel worden uitgezonden tegen het gebruik van proefdieren ''niet zorgvuldig en misleidend''. De Commissie boog zich over de spotjes na een klacht van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit in Utrecht. De onzorgvuldigheid en misleiding uit zich volgens de Commissie doordat in de spotjes niet wordt verteld dat proefdieren niet willekeurig aan proeven worden blootgesteld en dat er strenge wettelijke eisen voor bestaan.

In de spotjes loopt bijvoorbeeld een vrouw met een hond door het bos. Een man met een spuitbus vraag of hij wat in de neus van het beest mag spuiten, om de reactie te bekijken. Ondanks hevig aandringen weigert de eigenaar aan het verzoek te voldoen. In beeld verschijnt dan de tekst: 620.000 proefdieren hopen op precies dezelfde reactie. In een ander spotje loopt een vrouw met kinderen op een kinderboerderij. Zij weigert te voldoen aan het verzoek van een man om een of ander goedje op de vacht van konijnen te spuiten. Snel doorlopen, een hele enge man, zegt de vrouw dan tegen haar kroost.

De tv-spotjes worden uitgezonden in opdracht van de vereniging Proefdiervrij. Zij kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie. De vereniging heeft inmiddels laten weten dat ook te zullen doen. De spotjes blijven gewoon uitgezonden worden in de tussentijd.

De spotjes staan ook on-line op de site van de vereniging Proefdiervrij.