Epilator en elektrisch scheren wint terrein

Bij het zorgen voor gladde benen en oksels, wint bij Europese vrouwen het gebruik van een epilator (12%) en elektrisch scheren (10%) steeds meer terrein. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Vereniging Leveranciers Huishoudelijke Apparaten Nederland (VLEHAN). Nat scheren gaat echter nog altijd aan de leiding (51%), gevolgd door harsen (18%). Ontharingscrème wordt nog maar door 7% van de Europese vrouwen gebruikt.

Vrouwen starten al jong met scheren. Jonge Europese vrouwen scheren hun benen en oksels voor het eerst tussen hun veertiende en vijftiende jaar. In de Verenigde Staten zijn ze gemiddeld een jaar jonger.

Eén derde van de vrouwen scheert haar schaamhaar in een streepje (de 'Brazilian'-vorm), een kwart houdt het bij de bikinilijn, en nog eens een kwart haalt àlles weg. De rest kiest voor een driehoekig vormpje of is op een andere manier creatief.

Vrouwen ontharen vooral omdat ze het mooier en hygiënischer vinden. Andere motieven zijn omdat het lekkerder aanvoelt, of omdat hun partner het opwindend vindt. Ook steeds meer mannen verwijderen lichaamshaar, met name sporters. Zij vinden een glad lichaam mooier, of doen het uit praktische overwegingen. Philips lanceerde onlangs in Groot-Brittannië nog een aparaat waarmee mannen lichaamsbeharing kunnen verwijderen.

Ontharen is overigens geen recente modegril. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen vonden een glad vrouwenlichaam het mooiste. Toen werd dit nog bereikt met pincet, hars of een voorloper van onze ontharingscrème. De oude Egyptenaren harsten met een mengsel van olie en honing.

Europese kruisvaarders brachten het gebruik mee terug naar onze streken, zodat het tot 1600 heel gebruikelijk was. Catharina de Medici, koningin van Frankrijk, verbood haar hofdames om nog langer hun schaamhaar te verwijderen, en in de Victoriaanse tijd verdween de gewoonte helemaal. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw werd ontharen weer herontdekt en nu is het niet meer weg te denken.
Submitter:  Bron: Persbericht VLEHAN