'Akkoord G8 over kwijtschelding schulden'

De ministers van Financiën van de G8-landen, de groep van de zeven rijkste landen plus Rusland, hebben een akkoord bereikt over kwijtschelding van schulden van de achttien armste landen ter wereld. Huidig EU-voorzitter Juncker en de Britse minister Brown hebben dat verklaard.

De arme landen hebben schulden bij het monetaire fonds IMF, de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. De achttien betrokken landen zijn Benin, Bolivia, Burkina Faso, Ethiopië, Ghana, Guyana, Honduras, Madagascar, Malawi, Mauritanië, Mozambique, Nicaragua, Niger, Rwanda, Senegal, Tanzania, Oeganda en Zambia. In totaal gaat het om zo'n 40 miljard dollar aan schulden.

De G8-landen vergaderen in Londen. De vergadering wordt gehouden ter voorbereiding van de G8-top in Schotland, die begin juli zal worden gehouden. De Britse regering had de kwestie op het programma gezet.

De voormalige president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, riep de ministers vooraf op om alles in het werk te stellen om tot een overeenkomst te komen. "Ik hoop dat jullie dit weekeinde nog tot een werkelijk historisch akkoord voor een volledige kwijtschelding van de schulden komen", aldus Mandela.