'Kans op psychose bij Marokkanen groter'

Knip had ons via de nieuws-submit te melden:

Jonge Marokkanen lopen bijna tien keer zo veel risico op een psychotische stoornis en acht keer zo veel op schizofrenie, dan autochtonen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Utrechtse psychiater en epidemioloog Jean-Paul Selten. Allochtonen hebben sowieso in het algemeen een grote kans op een psychose of schizofrenie dan autochtonen.

De verhoogde kans op deze stoornissen heeft volgens Selten onder meer te maken met het gevoel er niet bij te horen en niet mee te tellen. Volgens de Amsterdamse psychiater prof. Don Linszen, hoofd van de Adolescentenkliniek van het AMC/De Meren, zijn psychiatrische stoornissen nog steeds een groot taboe. ''De families gaan er niet mee naar de dokter. Jongeren met een psychose worden nog te vaak bij oudere patiŽnten met schizofrenie behandeld. Dan nemen ze de benen, want zo willen ze niet worden.''

Vooral jonge allochtonen blijven vaak buiten het beeld van de psychiatrie en krijgen daardoor niet de behandeling die ze behoeven. Verwaarlozing van een psychose kan leiden tot ernstige vormen van schizofrenie. Tegenwoordig zijn er succesvolle, familiegerichte behandeling voor de vroege fasen van psychosen. Maar dan moeten patiŽnten wel in behandeling komen.

Volgens Linszen gaat het in absolute cijfers om een klein aantal. ''Maar de schrik slaat je om het hart als je ziet dat de groep elk jaar groter wordt omdat mensen niet tijdig worden behandeld.'' Veel 'gestoorden zijn of raken verslaafd en komen terecht in het daklozencircuit.