Cheppih klaagt staat IsraŽl aan

Voormalig Moslim Wereld Liga-directeur van Nederland Mohammed Cheppih is boos op IsraŽl. Hij is zelfs zo boos dat hij een klacht gaat indienen tegen de staat IsraŽl. De 28-jarige Cheppih werd zaterdag de toegang tot het Joodse land geweigerd.

Cheppih reisde met een aantal jongeren. Doel van de reis was om het contact met het Palestijnse volk te versterken. Vanwege veiligheidsmaatregelen mochten Cheppih en reisgenote Rana Nassar het land niet in. Vier meegereisde jongeren mochten wel IsraŽl in.

De in Tilburg wonende Cheppih over het gebeuren: ''Ik heb qua slechte behandeling veel meegemaakt in Oostbloklanden, maar zo erg als nu nog nooit. Ik werd uitgescholden, afgesnauwd en kreeg met moeite een glas water. We zijn vernederd en slecht behandeld''. Beiden werden gedurende uren verhoord. Ook moesten ze zich volgens Cheppih uitkleden en werd hun bagage doorzocht op wapens. ''Na uren werd ik meegenomen naar een andere locatie van het ministerie van Defensie. Daar begon alles opnieuw: hoe heet je vader, hoe heet je grootvader, waar ben je geboren. Maar ze vroegen me ook naar oppositiegroepen in Irak en naar websites waar ik nooit van heb gehoord'', aldus de in Marokko geboren Cheppih.

AEL
Cheppih was in 2003 kanidaat-voorzitter voor de Arabisch Europese Liga Nederland. Hij trok zich terug omdat hij zijn draai niet kon vinden bij de AEL.

Toen hij nog beoogd AEL-voorzitter was liet hij weten dat hij van plan was geld te doneren aan Palestijnse organisaties die zelfmoordaanslagen steunen. Ook meldde hij als aankomend AEL-leider een Islamitische zuil te willen stichten. Cheppih kwam door zijn uitlatingen onder vuur te liggen van schrijver/columnist Gerrit Komrij, die hem tot grote woede van Cheppih onder meer de ''loonslaaf van moordenaars en bloedjassen'' noemde.


Cheppih, boos op IsraŽl