Cheppih weg bij de AEL

De kandidaat-voorzitter van de Arabisch-Europese Liga Nederland (AEL-NL), Mohammed Cheppih, heeft zich teruggetrokken voor die functie. De in Marokko geboren Cheppih was voorheen voorzitter van de Nederlandse tak van de Moslim Wereld Liga, die haar hoofdkantoor in Mekka heeft.

Cheppih (26) kwam twee maanden geleden in beeld als beoogd voorzitter van de AEL-NL. Als jonge jongen kwam hij uit Marokko naar Nederland en groeide op in Eindhoven, waar zijn vader een islamitische basisschool oprichtte. Cheppih, die de grondbeginselen van de islam studeerde op de Universiteit van Medina in Saudi-Arabië, moest het gezicht worden van de AEL in Nederland.

Volgens onbevestigde berichten lag Cheppih in eigen kring onder vuur. Hij zou het religieuze element binnen de AEL veel te veel benadrukken. Betrokkenen verklaren dat daardoor veel leden zijn afgehaakt.

Volgens een woordvoerster van de AEL-NL is het besluit genomen in overleg met Dyab Abou Jahjah, de Belgische voorman en oprichter van de AEL. ''Cheppih kon zijn draai niet vinden als leider van de Nederlandse afdeling'', zo stelde zij. Cheppih was de enige kandidaat voor het voorzitterschap; eind mei zou het congres van de liga stemmen over het nieuwe bestuur. De AEL-NL laat weten zich over de ontstane situatie te gaan beraden.

De AEL-NL geeft vanavond een verklaring uit over de zaak.