Melkert door oog van naald na moord Fortuyn

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

Ad MelkertIn een nieuw boek over Paars II en de opkomst van Pim Fortuyn zegt Jeltje van Nieuwenhoven dat op de avond 6 mei de betogers op het Plein in Den Haag het vooral gemunt hadden op Ad Melkert. Volgens Van Nieuwenhoven wisten de betogers echter niet dat Melkert nog in Den Haag was in zijn werkkamer. Tijdens de betoging werden de zware gordijnen in de kamer van Melkert dicht gedaan waarna hij in zijn auto aan de andere van de Tweede Kamer stapte.

Nadat Melkert in zijn auto was gestapt, werd die bekogeld met eieren en tomaten. De politie sommeerde de PvdA-leider plat op de vloer te gaan liggen en achtte het veiliger om hem in Amsterdam te laten overnachten in plaats van Den Haag.

Dit schrijven prof. dr. Jouke de Vries en drs. Sebastiaan van der Lubben in hun boek 'Een onderbroken evenwicht'. In het boek wordt duidelijk dat de politici in de Tweede Kamer doodsbenauwd waren nadat Pim Fortuyn eerder op de avond op het Mediapark was doodgeschoten. Deze angst nam alleen maar toe nadat aanhangers van Fortuyn toestemming kregen om op het Binnenhof bloemen te leggen. Toen duidelijk werd dat er ook een extra vergadering van de ministerraad zou worden belegd, was dat voor veel onruststokers aanleiding om naar het Plein en het daaraan grenzende Binnenhof te gaan. Al snel ontstond er daarna brand in de parkeergarage onder het Plein.

In het boek worden details van de bewuste avond onthuld maar ook wordt de teloorgang van Paars II geanalyseerd. Bovendien worden er verbanden gelegd tussen de 'revolte' van Fortuyn en andere onrustige perioden in de historie van Nederland.