Kritiek op afwijzing naturalisatie Kalou

nik2043 en Chayim hadden ons via de nieuws-submit te melden:

GroenLinks en de PvdA zetten vraagtekens bij de weigering voor een versnelde naturalisatie voor voetballer Salomon Kalou door minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk. Zij vinden dat er met twee maten wordt gemeten en laten in De Gelderlander van vandaag weten dat 'de minister probeert de strenge tante uit te hangen'.

Salomon Kalou bezit sinds 2003 een verblijfsvergunning, maar kan pas bij het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit meespelen met Jong Oranje en de nationale selectie. Artikel tien van de Rijkswet op het Nederlanderschap geeft ruimte voor een versnelde naturalisatie als dit een bijzonder Nederlands belang dient.

Beide partijen willen nu weten wat de criteria zijn voor naturalisatie van topsporters en op welke gronden Rita Verdonk de versnelde naturalisatie van Salomon Kalou weigert. PvdA-Kamerlid Gerdi Verbeet: "Eerder werden de Indonesische badmintonster Mia Audina en de Keniaanse hardloopster Lornah Kiplagat wel snel Nederlander". De regeringsfracties van CDA en VVD steunen de afwijzing van minister Verdonk.