'Voorraden Russisch militair materieel raken langzamerhand uitgeput'

Satellietbeelden tonen aan dat de opslagplaatsen met Russisch militair materiaal steeds leger raken. Dit kan betekenen dat het einde van de voorraad snel nadert, aldus defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). "Men verwacht dat de effecten in 2025 al zichtbaar zullen zijn, en in 2026 echt kritiek zal worden."

Dat zou kunnen betekenen dat de Oekraïners de oorlog nog langere tijd moeten volhouden. Tot nu toe hebben de Russische aanvallen op Oekraïense energievoorzieningen in de afgelopen twee oorlogswinterse weinig impact gehad op de vechtlust en standvastigheid van de Oekraïense bevolking en overheid in hun verzet tegen de Russische invasie, zegt Wijninga. Maar dit kan veranderen als de Russische aanvallen echt intens gaan worden. "We moeten afwachten wat er daadwerkelijk gaat gebeuren."

In de Donetsk-regio hebben de Russische troepen de afgelopen weken aanzienlijke vooruitgang geboekt. Volgens Wijninga gaat dit echter gepaard met enorme verliezen, tot wel vijftienhonderd soldaten per dag, en veel materieel. "Het is de vraag hoe lang Rusland dit vol kan houden. Er wordt gezegd dat er in Koersk ongeveer vijftigduizend Russische en Noord-Koreaanse troepen zijn samengekomen. Dat is een enorme hoeveelheid, maar de geboekte vooruitgang lijkt daar nog niet echt bij aan te sluiten. We moeten afwachten hoe dit zich verder ontwikkelt."

Het Russische leger is, ondanks aanzienlijke verliezen, bereid door te vechten. Oekraïense soldaten zijn over het algemeen beter getraind en uitgerust dan hun Russische tegenhangers, die echter bereid zijn om talloze levens te offeren. Dit is een strategie die volgens Wijninga al eeuwenlang wordt gehanteerd. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het hetzelfde; simpelweg zoveel mogelijk mensen inzetten en hopen dat je de vijand daarmee uitput, zodat je weer een stapje vooruit kunt zetten."

Deze week heeft de Russische president Vladimir Poetin het omstreden besluit genomen om de vergoedingen voor gewonde Russische soldaten aanzienlijk te verlagen. Volgens Wijninga wijst dit erop dat er daadwerkelijk een probleem is met de economie. "Het feit dat ze zoveel wapens in het buitenland bestellen, toont aan dat de eigen industrie het verbruik aan het front niet kan bijbenen, zowel qua mensen als materieel. Wat Rusland nu produceert, is vaak opgeknapt oud materieel van verschillende opslaglocaties verspreid over het land."