Nachtmerries zijn te regelen

Icoon Wetenschappelijk nieuwsHet is mogelijk om je nachtmerries te regelen. Dat is de conclusie na drie jaar lang onderzoek van 'nachtmerriedeskundige' Spoormaker die hierop promoveert aan de Universiteit Utrecht. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen die nachtmerries hebben, deze na een twee uur durende training beter onder controle kunnen houden.

Het gaat hierbij om zogenoemde lucide dromen, waarbij de slaper droomt, maar zelf ook op datzelfde moment realiseert dat hij of zij droomt. "Je zit dan in je eigen droomwereld. Deze is niet echt, maar lijkt dat wel en je kunt vervolgens de hele droom bijsturen", aldus Spoormaker. Volgens de onderzoeker is het op deze manier mogelijk om een achtervolger in je dromen weg te jagen, met hem een babbeltje te maken of juist iets te gaan eten samen.

Uit het onderzoek wordt daarnaast geconcludeerd dat slaapstoornissen vaak samengaan met angstmomenten en depressieve klachten. Volgens de sociaalwetenschapper een logisch gevolg: "Als mensen lange tijd slecht slapen, worden ze moe, prikkelbaar en gespannen. De stap naar neerslachtigheid, extra zorgen of angst is dan zo gezet.".

De onderzoeker meldt tevens in zijn onderzoeksresultaten dat ongeveer 1 op de 4 Nederlanders last heeft van een slaapstoornis. 4 procent van de Nederlanders heeft last van ademhalingsproblemen zoals snurken en 2,2 procent beleeft wel eens nachtmerries.